Brașovul - în ceas de seară

01.05.2022

Salut, după aventura noastră de la "Canionul 7 scări", am hotărât să ne retragem în mall-ul de la marginea Brașovului, pentru a face cumpărături. Acolo, la marginea Brașovului, am văzut ceva ce în Craiova nu cred că voi vedea prea curând... un oraș dezvoltat cu cap. Exista un întreg cartier de locuințe noi, Coresi, în timp ce în Craiova locuințele noi apar în locul fiecărui spațiu verde din oraș.


După ce ne-am aprovizionat cu cele necesare, am continuat să vizităm orașul Brașov.


Primul popas pe care am dorit să-l facem a fost la "Cetățuia" din Dealul Cetății, dar datorită unor motive obiective, "Cetatuia" este închisă de ani buni, și probabil va dura la fel de mult până va fi redeschisă. Construită între sec XVI, XVII, aceasta a fost folosită ca punct de apărare, cazarmă , închisoare, depozit pentru arhive, și complex turistic cu specific medieval. Din păcate, de câțiva ani este închisă și nu cred că va mai fi deschisă prea curând.


Următoarea noastră oprire a fost "Piața Sfatului", din Brașov. Deși are aproximativ forma unui triunghi, nu foarte întins, aceasta m-a impresionat prin simplitatea ei. În zecile de minute petrecute acolo, am simțit că pășesc într-o altă lume; a fost ca si cum m-aș fi întors în timp și aș fi putut să simt și gustul și mirosul acelor vremuri. Tabloul perfect a fost completat de o frumoasă fântână arteziană, însă de departe cea mai importanta clădire de acolo era "Casa Sfatului".


La câțiva pași de "Piața Sfatului", se află "Biserică Neagră". Aceasta este o construcție în stil gotic realizată între 1383 și 1477, numele "Biserica Neagră" datează din 1689 când, în urma unui incendiu, zidurile sale s-au înnegrit. Culoarea interioară este alb, care contrastează în mod evident cu zidurile negre, exterioare. Este socotită ca fiind una dintre cele mai mari construcții gotice din Europa de Sud- Est.


Un alt obiectiv turistic pe care l-am vizitat a fost "Strada Sforii". Lunga de aproximativ 80 de metri, "Strada Sforii", are o lățime care variază între 111 și 135 cm și este una dintre cele mai înguste străzi din Europa. Inițial, părea că nu găsim această stradă, dar marele indicator cu "Strada Sforii", ne-a ajutat să ajungem la destinație. Puțin întunecoasă, deoarece începuse să se însereze, "Strada Sforii" a fost un loc minunat de relaxare, după o zi foarte intensă. Dintre zecile de texte, scrise de poeți anonimi pe zidurile ei, am ales, unul care ne-a plăcut :"Iubesc cerul, și pământul, și lumina străină, și vântul, și doar hoinarul nebun, îți poate spune acum, trăiește, simte, iubește. "


"Poarta Ecaterina" si "Poarta Schei" au fost alte două obiective turistice pe care le-am vizitat. Aceste porți au fost construite, în timp, pentru a permite mai ușor accesul scheilor în oraș.


Excursia noastră de seară, s-a terminat, prin descoperirea întâmplătoare, a unui zid cu foarte multe picturi faine, zid care părea că dă un strop de culoare orașului. Am găsit pictate flori, castele, curcubeie, fluturi, și un indicator pe care scria, mare, "Bastionul Țesăturilor" indicand direcția în care se afla acesta.


După câteva zeci de minute am pornit, din nou, la drum.


P. S. De vizitat: "Bastionul Țesăturil", "Prima școală Româneasca", "Muntele Tâmpa".

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți