După vizita, în zona "Băile Herculane - Cascada Bigăr", una dintre marile mele dorințe a fost să vizitez zona "Ada Kaleh - Orșova - Cazanele Dunării".
Prima noastră oprire a fost în zona numită "Cazanele Mari ale Dunării", pe raza localității Dubova, unde am reușit să facem câteva poze, faine, Dunării magnifice care tăia nemilos munții cei înalți. Tot pe raza localității Dubova, am văzut și "Golful Dubova", un cerc uriaș de apă, care pare fi pus acolo pentru a da un farmec aparte peisajului. La plecare am făcut și câțiva pași pe traseul montan "Ciucanul Mic". Răcoarea umbrei copacilor montani, este exact ce trebuie într-o zi de vară, în care pare că soarele topește tot, ca pe o înghețată.
Călătoria noastră a continuat spre zona numită "Cazanele Mici ale Dunării". Acolo am văzut "Mănăstirea Mraconia" situată exact pe malul fluviului, apoi am coborât din mașină și am fotografiat, statuia "Chipul lui Decebal". Această statuie, a fost realizată, în piatră, de către sculptorul Florin Cotarcea între 1994-2004 cu ajutorul omului de afaceri Iosif Constantin Drăgan și reprezintă o mică mărturie a istoriei poporului român. Am stat câteva minute și am privit vaporașele și șalupele care transportau turiști pe Dunăre, și atunci, ne-am zis, că, trebuie să ne întoarcem să facem și noi o plimbare cu vaporașul pentru a vedea "Cazanele Dunării" în toată splendoarea lor.
În drumul nostru, spre Orșova, pe malul sârbesc al Dunării, am văzut un uriaș steag al Iugoslaviei, sub care era scris numele Tito.
După ce am intrat în Orșova, cum călătoream liniștiți, la un moment dat, am fost opriți de poliția de frontieră care după ce ne-a legitimat, a cerut să se uite în portbagaj, deoarece, considerau că noi, doi tineri, cu mașină de Dolj, suntem oamenii perfecți pentru a transporta, ilegal, imigranți cu mașina. Spre ghinionul lor au găsit un portbagaj gol.
Despre Orșova aș avea de zis câteva cuvinte frumoase: în primul rând dacă ajungeți aici, puteți vizita "Mănăstirea Sfânta Ana" (eu am vizitat-o când eram mic și a fost destul de fain), în al doilea rând, nu cred ca există ceva care se poate compara cu răsăritul și apusul soarelui în Orșova ( lângă oraș se întinde "Golful Orșova", unde privind, de pe faleza special amenajată, poți vedea răsăritul și apusul soarelui în toată splendoarea lor.), în al treilea rând, Orșova este un oraș cu o istorie zdruncinată (în momentul construcției barajului "Porțile de Fier I", partea inferioara a Orșovei, a fost evacuată și inundată, formându-se astfel "Golful Orșova") .
"O altă victimă" a construcției barajului "Porțile de Fier I", o reprezintă insula "Ada Kaleh". "Ada Kaleh" era o insulă situată la 3 km de Orșova, cu o populație majoritară de etnie turcă, insula era renumită datorită obiectivelor sale istorice, datorită delicateselor sale turcești, și datorită creșterii trandafirilor din care se obțineau ulei si parfumul de trandafiri.
Înainte de inundarea insulei, exista un plan de reconstrucție a așezărilor acesteia pe insula Șimian, dar cum, în România, aproape orice lucru se face doar din vorbe, nici în ziua de astăzi acest proiect nu a fost realizat.
În drum spre casă, am trecut pe lângă un loc, unde, datorită culorii ei, apa nu părea la fel de adâncă ca in restul zonelor, așa că am zis "Aici se află insula Ada Kaleh", "De unde știi?" "Aici, apa pare mai puțin adâncă decât în celelalte locuri. Sincer, nu știu dacă am găsit insula "Ada Kaleh", dar mie îmi place să cred că da.