Drobeta Turnu Severin - orașul de lângă Dunăre

01.05.2022

Salut! Am vizitat Drobeta Turnu Severin într-o după amiază de vară. Inițial am vrut să mergem până la Mosna, apoi la Seaca de Pădure (unde ai parte de un peisaj superb) dar purtați de val am ajuns în Drobeta Turnu Severin.

Cu câțiva kilometri, înainte să intram în oraș, am oprit mașina, am coborât și ne-am dus pe malul Dunării. Unul dintre cele mai faine lucruri din lume, este ca Dunărea să-ți fie tovarăș de drum. Am coborât la nivelul Dunării, am intrat, cu picioarele în apă, am aruncat cu pietre în apă, vrând să vedem care sare de mai multe ori, am zâmbit în fața vântului care sufla destul de tare și am făcut poze cu bărcile pescarilor, care erau acostate la țărm. Am luat și un suvenir o piatră în două culori, alb si negru, perfect contopite.


Următoarea noastră oprire a fost orașul Drobeta Turnu Severin. De data asta am vizitat "Cetatea Medievală a Severinului", în trecut, când eram în școala generală am vizitat și "Muzeul Regiunii Porțile de Fier", "Castrul Roman Drobeta", sau "Piciorului podului lui Traian".

"Cetatea Medievală a Severinului", este situată pe malul Dunării, și a fost construită aproape acum 1000 de ani, de către regele maghiar Ladislau I. Din harta găsită acolo, și din ceea ce am vizitat, am descoperit că aceasta avea 6 turnuri de apărare, o platformă, adăpostea o biserică, o fântână, un depozit de cereale, iar in prezent adăpostește o cafenea literară. Lângă cetate se află o fântână foarte făină la care oamenii din oraș, făceau coadă să ia apă. Dacă aș locui în Drobeta Turnu Severin, acesta ar fi locul meu preferat de creație și de recreație.


"Muzeul Regiunii Porțile de Fier" a fost fondat în 1912 de către profesorul Al. Bărcăcilă, iar în prezent adăpostește secțiile de istorie, de științe ale naturii, de etnografie și de artă. Singurul lucru pe care mi-l amintesc din acest muzeu este că, acolo, era o replică, în miniatură, a podului construit de Apolodor din Damasc peste Dunăre. Acasă, am o fotografie făcută în fața acestui muzeu.

"Castrul Roman Drobeta" a fost construit de împăratul Traian între 103-105, și avea rol de apărare. A fost refăcut de Constantin cel Mare, se întinde pe 2 hectare, conținea 4 porți laterale, locuințe, cazărmi, depozite de arme, străzi și clădirea preotului. Astăzi se mai văd doar fundațiile castrului, și câteva ziduri.

"Piciorul podului lui Traian" este o rămășiță a marelui pod, construit de arhitectul Apolodor din Damasc, peste Dunărea, pentru invazia română. Acasă am o fotografie, făcută împreună cu colegii din școala generală, la piciorul acestui pod.


Într-o zi o să mă întorc în Drobeta Turnu Severin și o să revăd "Cetatea Medievală a Severinului", "Muzeul Regiunii Porțile de Fier", "Castrul Roman Drobeta", "Piciorul Podului lui Traian" și o să vizitez și "Castelul de Apă."

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți