Frunze aurii de toamnă în Defileul Jiului 

01.05.2022

Salut, toamna asta am simțit o dorință, puternică, de a face drumeții în păduri, și de a fotografia peisaje tomnatice.


Prima călătorie, am făcut-o în pădurea de lângă satul Țiu, din comuna Cernătești. Am luat două pungi cu nuci, am luat două pietre ne-am așezat, pe o bancă la marginea pădurii și am început să spargem și să mănâncăm nuci, bucurându-ne de frumusețea pădurii și de liniștea acesteia. Apoi, am făcut o plimbare în pădure unde am găsit o mică poieniță, iar la câțiva metri departe am găsit o fostă cișmea, unde cursese cândva, apă, iar lângă aceasta, un mic foișor. Cel mai mult mi-a plăcut peisajul tomnatic, frunzele căzute, copacii ruginii, și faptul că totul "mirosea și aducea a toamnă".


Un alt lucru care poate fi vizitat în comuna Cernătești este "Cula Cernătești". Ridicată în secolul al XIV lea, și având rol de apărare, în prezent, aceasta se află într-un proces de restaurare și nu poate fi vizitată.


Acum, aș vrea fac o mică paranteză. Un alt loc fain care poate fi vizitat, fără a fi departe de Craiova, este podul de la Mălăești, care traversează râul Amaradia, în comuna Goiești. Acesta este un pod pietonal, care are o lungime de câțiva zeci de metri, și o lățime de doar 1 metru. O altă caracteristică a acestui pod este că podeaua sa este construită din bucăți de lemn, așezate una lângă alta, cu o lungime de 1 metru, și o lățime de câțiva centimetri. Acesta este susținut de două cabluri metalice împletite, care sunt legate la cele două capete de obiecte grele, forțând-le astfel să stea întinse. Din cele două cabluri metalice, pornesc bare de fier, care se prind de podea, în așa fel încât să o țină în aer. Cu alte cuvinte întregul pod este susținut de cele două cabluri metalice, împletite. Uneori, când pășești pe el, simți că se mișcă. Merită vizitat.


A doua călătorie, am făcut-o în Parcul Național "Defileul Jiului", deoarece am vrut să vedem cât de frumos arată, peisajul montan, toamna. Drumul până la destinația noastră a fost interesant... am reușit să nimerim în mijlocul unei coloane de nuntă și am mers alături de aceștia, pe o distanță de câțiva km, până la biserică. A fost plăcut.


Parcul Național "Defileul Jiului" este un parc montan, traversat de răul Jiu, și este străbătut de DE79, și reprezintă una dintre principalele căi de comunicație dintre Țara Românească și Transilvania. Planul nostru a fost să traversăm defileu urmând răul Jiu și drumul DE79. Încă de cum am intrat in defileu, am început să ne bucurăm de peisajul tomnatic; munții erau încărcați de copaci colorați; aurii, ruginii, maronii, portocalii, sau verzi gălbui. În drumul nostru prin defileu, am trecut și pe lângă Mănăstirea Lainici, o veche mânăstire de călugări, fondată cu peste 500 de ani în urmă.


De asemenea, prin "Defileul Jiului" trece calea ferată Bumbești-Jiu - Livezeni, care leagă Țara Românească de Transilvania. Aceasta este extrem de spectaculoasă având 39 de tuneluri, 35 de poduri și viaducte pe o lungime de 31 de km. Din exterior aceasta arăta grandios; tunelurile sale păreau a fi niște șerpi de beton, înfipți în corpul munților. De amintit faptul că pe unul dintre tuneluri scria PMR 1948, în amintirea vremurilor apuse.


Ajunși la mijlocul defileului, am parcat mașina pe un pod, și am început să adunăm frunze colorate. Ea a avut o idee, să creeze o ploaie de frunze colorate cu ajutorul unei umbrele. Procedeul era următorul: se ia umbrela, se deschide, se umple cu frunze, apoi se duce rapid deasupra capului astfel încât să fie o ploaie de frunze colorate. A trebuit să facem câteva încercări până să iasă câteva poze faine. La un moment dat au trecut două persoane, care s-au uitat "la nebunii care se jucau cu frunze și făceau poze", apoi au trecut mai departe. Apoi ne-am dus la marginea podului, și am admirat peisajul, era superb: răul Jiu care străbate munții colorați.


La întoarcere am trecut prin orașul Târgu Jiu, unde am luat cina.

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți