Noaptea Muzeelor la "Muzeul de Artă", Craiova, 2023

11.06.2023

Salut! Dacă anul trecut, eram în Belgia, și nu am putut participa la Noaptea Muzeelor, în acest an, ne-am încărcat bateriile și am pornit la drum.


Prima oprire am făcut-o la "Casa Radio" , locul de unde se trensmite "Radio Oltenia" . A fost călătorie scurtă, care a durat 10-15 minute. Pintre lucrurile văzute se numără aparatură radio, de la cea mai veche la cea mai nouă, aparatură folosită pentru transmiterea radioului, precum și o sală de emisie. 


Cea de-a doua, și totodată ultima oprire am făcut-o la "Muzeul de Artă", din Craiova. Vizita la "Muzeul de Artă" , a fost interesantă din dublă perspectivă; în primul rând datorită clădirii în care este găzduit muzeul (palatul "Jean Mihail" ) și în al doilea rând, datorită expozițiilor întâlnite acolo.


Palatul "Jean Mihail" este un monument istoric aflat pe teritoriul orașului Craiova, construcția sa find finalizată în 1907. De-a lungul timpului, acestă clădire a găzduit nume importante cum ar fi Regii Carol I și Ferdinand, sau pe fostul președinte al Poloniei, Ignacy Moscicki (aflat în exil, în acel moment). În timpul războiului a fost sediul Comandaturii germane pentru Oltenia, iar după război al Comandamentului sovietic, unde a avut loc și întâlnirea dintre Iosif Broz Tito și Gheorghe Dimitrov. În anul 1954, Palatul "Jean Mihail" , a devenit gazda "Muzeului de Artă" .


Deja se înnoptase, când am ajuns la "Muzeul de Artă". Era o coadă imensă, care se întindea până la poartă, așa că am așteptat câteva zeci de minute până să intrăm.


Prima expozitie pe care am vizitat-o, a fost o expoziție temporară de pictură, numită,, Și totuși pictură" a artistei Dana Constantin. Expoziția conținea o multitudine de lucrări abstracte, care constau în linii de diferite culori, trasate, în mare parte pe fundal negru.


După ce am vizitat acestă primă expoziție, am urcat la etaj. Acolo am vizitat "Galeria de Artă Românească" , unde erau expuse tablouri care înfățișau diferite portrete, precum și diferite scene din viața de odinioară a orașului Craiova, și a zonelor din împrejurimi, diferite activități agricole ale sătenilor sau pur și simplu aranjamente de flori.


Tot la etaj am văzut și o expoziție temporară de caricatură, ce cuprinde 40 de lucrări ale artistului Silvan Ionescu. Pintre personajele caricaturizate de acesta se numără, Corneliu Baba, Marin Sorescu, sau Tudor Gheorghe.


Ultima expoziție, pe care am vizitat-o, a fost la parter și a fost dedicată marelui sculptor Constantin Brâncuși. Acolo am văzut diferite sculpturi ale sale, dintre acestea rămânând-mi în minte "Domnișoara Pogany- copie" și "Sărutul". În continuare se putea vizita și "Centrul Constantin Brâncuși" care oferea o serie întreagă de materiale documentare despre viața și opera marelui sculptor.


În încheiere aș vrea să spun că, pe lângă frumusețea expozițiilor vizitate, am fost extrem de încântat și de frumusețea interioara a "Palatului Jean Mihail" . E greu de spus în cuvinte ce am simțit când am văzut cât de frumos e totul. Pot spune doar atât, că am ținut neapărat să fac câteva fotografii să le am ca amintire. 

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți