Salut, la începutul noului an, am decis sa facem o nouă excursie în stațiunea montană Rânca, dar din cauza aglomerației, excursia s-a transformat într-o vizită la peștera Polovragi.
Peștera Polovragi este o peșteră situată în munții Căpățânii, pe malul râului Olteț, și este dispusă pe 4 nivele: - un nivel inferior, la nivelul râului Olteț, - un nivel vizitabil, - două niveluri, superioare, nevizitabile. Aceasta are o lungime de peste 10000 de metri, însă doar, aproximativ 800 de metri sunt deschiși spre vizitare, publicului. Restul peșterii poate fi vizitată doar cu un speolog și cu echipament de speologie adecvat, deoarece pe o porțiune de aproximativ, 30 - 40 de metri se va merge pe burtă. Denumirea peșterii vine de la o plantă medicinală rară, numită polvragă.
Excursia în peșteră a fost frumoasă și interesantă. Am avut parte de un ghid foarte bine pregătit și care mereu era pus pe gume. Am văzut stalactite și stalagmite, coloane (formate prin unirea unei stalactite cu o stalagmită), domuri, minicascade, și o mică fântâniță. În unele locuri, pe pereții peșterii existau desene, semn că a fost locuită o bună perioadă de timp. Pentru a facilita deplasarea în peșteră, pe unele locuri, podeaua a fost tapetată cu nisip, iar pe alte locuri au fost create punți de lemn.
Pe o scurtă porțiune, tavanul peșterii era puțin mai coborât, iar dacă aveai peste 1.60 trebuia să-ți apleci capul pentru a trece mai departe (norocul meu). Spre sfârșitul zonei de vizitare, peștera se împărțea în mai multe galerii, unde, datorită terenului periculos, intrarea era interzisă. De menționat este faptul ca intrarea și ieșirea din peșteră se face prin același loc. Această peșteră adăpostește și două specii de lilieci: liliecii solitari și liliecii de grup.
Bonusul acestei călătorii a fost faptul că lângă peșteră se află "Cheile Oțetului" un loc fain, unde lățimea râului avea uneori câțiva centimetri, iar alteori ajungea la câțiva metri.
La câțiva kilometri de "Peștera Polovragi" se afla "Peștera Muierii". Peștera a fost săpată de către apele râului Galben, în partea sudica a masivului Părâng, și are o lungime de aproximativ 7000 de metri, din care însă se pot vizita, aproximativ doar 600 de metri.Temperatura medie este de 10 grade, iar în sala cupolă se găsește un grup de lilieci.
Ca în orice peșteră se găsesc stalactite și stalagmite, domuri, cascade și bazine. Aici, se găsesc și sunt expuse schelete de urs și schelete de lei de peșteră. Denumirea peșterii vine de la faptul că: pe timp de război femeile, copii și bătrânii se ascundeau în această peșteră pentru a se feri de invadatori.
Dacă la Peștera Polovragi, tavanul coboară puțin, și poți trece dacă îți apleci capul, la Peștera Muierii, tavanul coboară atât de mult, încât a fost săpată o potecă în podea, și este nevoie să mergi în pasul piticului, pentru a putea traversa peștera. Ieșirea din peșteră se realizează pe o altă parte, și se află undeva la înălțime, iar drumul de întoarcere până la mașină, trebuie parcurs pe jos.