Sibiu - orașul unde cerul se apropie de pământ (III)

01.05.2022

Salut, a doua zi, a fost ziua când trebuit să spunem "La revedere!" orașului Sibiu, și să ne întoarcem la viețile noastre normale, dar până în momentul plecării trenului, mai rămâneau câteva lucruri interesante de vizitat.


"Ziarul Orizontal" se află în vecinătatea Teatrului Național "Radu Stanca", și în opinia mea este unul dintre cele mai grozave proiecte artistice din orașul Sibiu. Cu o lungime de aproape 50 de metri, o înălțime de aproape 3 metri, și realizat pe suport metalic, "Ziarul Orizontal" este o gazetă de perete pe care sunt scrise foarte multe mesaje, cel mai frumos mesaj scris, a fost: "Familia mea e lumea toată". Mi-aș dori să existe și în Craiova un asemenea proiect, un "Ziar Orizontal" unde artiștii orașului să poată crea artă.


După vizita la "Ziarul Orizontal", ne-am îndreptat spre "Parcul Cetății". Primul obiectiv turistic vizitat acolo, a fost "Zidul cetății". Actualul "Zid al cetății" este doar o rămășiță a uneia dintre centurile de fortificații ale orașului Sibiu. Înalt de aproape 10 metri și lung de aproape 700 de metri, "Zidul Cetății" îți dă impresia că te afli în fața unui gigant, care este de nepătruns. În stânga "Zidului Cetății" se află "Aleea Celebrităților Teatrului", alee care aproape în fiecare an de FITS, primește "câte un membru nou". Lângă "Aleea Celebrităților Teatrului" se află "Turnul Archebuzierilor", "Turnul Dulgherilor" și "Turnul Olarilor", ultimele două legate printr-un zid, lung de zeci de metri. Aceste trei turnuri fac parte dintr-un alt sistem de fortificații al cetății medievale a Sibiului. Lângă aceste turnuri se află "Strada Cetății", despre care se spune că este "cea mai frumoasă stradă din Sibiu." Nici nu are cum sa fie altfel, deoarece lângă nici o stradă din Sibiu nu găsești atâta istorie, atâta cultură și o asemenea priveliște minunată, toate adunate la un loc.


Apoi, am făcut o scurtă vizită în librăria "Humanitas" din Sibiu. Nu cred că am văzut o "librărie subterană" mai frumoasă, până acum. Merită vizitată.


Următorul punct turistic pe care l-am vizitat, a fost "Pasajul Scărilor". Coborând "Pasajul Scărilor" am ajuns în partea orașului numită "Orașul de Jos". În "Orașul de Jos", la baza scărilor, era amenajat un mic platou de filmare, unde se lucra de zor. Revenind în "Orașul de Sus", ne-am îndreptat pașii spre "Piața Mică".


În "Piața Mică" am găsit o expoziție, foarte frumoasă, dedicată centenarului Marii Uniri. În întreaga piață se găseau panouri, pe care erau scrise informații despre marea unire și despre rolul sașilor în înfăptuirea acesteia. Bonusul acestei expoziții a fost, rularea unor secvențe de film, din război, pe un ecran imens.


Deși a durat doar două zile, această excursie a fost minunată; a fost ca și cum pe cerul înnorat a apărut o rază de soare.


P. S. În fotografie este "Strada Cetății" din Sibiu

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți